Base description which applies to whole site

2.6 Artikel 6. Overheidsdienstverlening en informatiesamenleving

Op artikel 6 is in 2023 € 37,2 mln. minder verplicht dan begroot. De uitgaven zijn € 49,7 mln. lager uitgevallen dan begroot. Aan ontvangsten is € 2,5 mln. meer gerealiseerd dan begroot.

Toelichting

De grootste posten worden hieronder toegelicht.

Overheidsdienstverlening, informatiebeleid en informatiesamenleving

De onderschrijding op de verplichtingen en uitgaven wordt veroorzaakt door diverse zaken, waaronder vertraging op de inzet van Digitale Apparaten (€ 5,5 mln.) vanwege een verplichte lopende marktconsultatie en de subsidie voor de Gemeentelijke Statuur van de Uitvoering (€ 2 mln.). Daarnaast zijn de kosten voor de beheer- en exploitatieopdracht voor de BSN-koppelregister polymorfe pseudoniemen (BSNk PP) (circa € 2,6 mln. ) en voor de Routeringsvoorziening (circa € 1,2 mln. ) lager uitgevallen dan verwacht. Tot slot zijn er enkele opdrachten niet meer tot besteding gekomen en zijn er facturen vertraagd binnengekomen, waardoor deze uitgaven niet meer in 2023 plaatsvinden.

Hoogwaardige dienstverlening één overheid

Er is minder op de uitgaven en verplichtingen aan gemeenten gerealiseerd. Hierdoor is er een onderschrijding van € 4,8 mln. Dit wordt veroorzaakt doordat onder andere minder POK-middelen voor de Informatiepunten Digitale Overheid zijn uitgegeven en tot verplichting zijn gekomen dan begroot.

Bij de bijdragen aan RvIG is op de uitgaven een onderuitputting van € 2,4 mln. en op verplichtingen een onderuitputting van € 11,3 mln. De lagere uitgaven komen doordat de POK-middelen voor de bijdrage aan RVIG niet volledig tot uitputting zijn gekomen. De onderuitputting op het verplichtingenbudget wordt veroorzaakt doordat de verplichting voor de bijdrage Toekomst Basisregistratie Personen 2023 reeds in 2022 zijn aangegaan.

Daarnaast is een correctieboeking van € 3 mln. gedaan, namelijk een reallocatie van artikel 6 naar artikel 11 om personele kosten op het juiste artikel te verantwoorden. Dit is in de Veegbrief in december 2023 (Kamerstukken II, 2023/2024, 36410, nr. 84) gemeld aan de Tweede Kamer.

Generieke Digitale Infrastructuur

De jaarlijkse bijdrage aan Logius voor beheer- en exploitatiewerkzaamheden is € 7 mln. lager uitgevallen dan begroot. Daarnaast zijn er minder uitgaven vanuit het Vernieuwingsbudget Generieke Digitale Infrastructuur (GDI) voor het Federatief Berichten Stelstel (FBS), de Herbouw Digipoort, de Wallet en de Doorontwikkeling Mijnoverheid.

Ontvangsten

De meerontvangsten in 2023 van circa € 2,5 mln. zijn voornamelijk het gevolg van afrekeningen van diverse bijdragen (onder andere aan Logius en RvIG) die lager zijn vastgesteld op basis van de ingediende verantwoordingen.

Licence