Base description which applies to whole site

2.6 Artikel 7 Kinderopvang

Toelichting

Verplichtingen en uitgaven

De gerealiseerde verplichtingen zijn € 15,3 miljoen lager en de gerealiseerde uitgaven zijn € 13,6 miljoen lager dan bij Najaarsnota was geraamd.

Er is € 8,6 miljoen minder aan verplichten en uitgaven aan kinderopvangtoeslag dan verwacht. De toeslagen voor januari 2024 worden in verband met de voorschotsystematiek reeds uitgekeerd in december 2023. De voorschotten voor januari 2024 zijn in totaal € 6,1 miljoen lager uitgekomen dan verwacht. Daarnaast zijn ook de voorschotten voor de laatste maanden van 2023 € 3,1 miljoen lager uitgekomen. Het resterende verschil (€ 0,6 miljoen) wordt verklaard door overige, relatief kleine factoren.

Ontvangsten

De gerealiseerde ontvangsten zijn € 4,7 miljoen hoger dan bij Najaarsnota was geraamd. De grootste mutaties betreffen:

  • De terugontvangsten Kinderopvangtoeslag zijn € 11,1 miljoen lager uitgevallen dan verwacht. Er waren met name minder ontvangsten over de toeslagjaren 2020 tot en met 2023.

  • De ontvangsten werkgeversbijdrage kinderopvang waren € 14,5 miljoen hoger dan verwacht. Werkgevers dragen een vast percentage (0,5%) van de totale loonsom af als bijdrage voor de kinderopvang. Doordat de loonsom hoger was dan bij Najaarsnota was voorzien, zijn ook de ontvangsten werkgeversbijdrage hoger uitgekomen.

Licence