Base description which applies to whole site

Beleidsartikel 2 Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Vanaf 2023 was het mogelijk voor veldpartijen (zoals bedrijven en kennisinstellingen) om investeringsvoorstellen rechtstreeks in te dienen bij het Nationaal Groeifonds. Dit kan op basis van de Subsidieregeling Nationaal Groeifonds (ook wel de «subsidieroute» genoemd). Daarnaast bestaat nog altijd de 'departementale route'. Voor projecten die een toekenning via deze route krijgen worden de middelen overgeheveld naar de begroting van het departement dat het project gaat uitvoeren.

Verplichtingen

Alle middelen voor de departementale route zijn reeds overgeboekt naar departementen of doorgeschoven naar 2024 (en/of verder). Voor de subsidieroute werd € 170,3 mln aan verplichtingenruimte aangehouden voor twee projecten uit de derde ronde. Uiteindelijk kwam het in 2023 tot één verplichting van € 38,9 mln. Om die reden werd € 131,4 mln doorgeschoven naar 2024.

Uitgaven

Alle middelen voor de departementale route zijn reeds overgeboekt naar departementen of doorgeschoven naar 2024 (en/of verder). Voor de subsidieroute werd € 10,3 mln aan kasruimte aangehouden voor twee projecten uit de derde ronde. Uiteindelijk werden er geen uitgaven gedaan in 2023. Om die reden werd deze € 10,3 mln mln doorgeschoven naar 2024.

Licence