Base description which applies to whole site

2.2 Artikel 13 Bodem en Ondergrond

Toelichting

Op dit artikel is ten opzichte van de 2e suppletoire begroting € 0,4 miljoen minder uitgegeven en is voor een bedrag van € 5,3 miljoen minder aan verplichtingen aangegaan.

Verplichtingen

De lagere verplichtingen hebben met name betrekking op:

  • Een lager aantal aanvragen van bedrijven voor de bedrijvenregeling dan was voorzien en geraamd (- € 2,9 miljoen). Bedrijven die zich voor 2008 hebben aangemeld voor de Bedrijvenregeling hebben nog tot 1 januari 2025 de mogelijkheid om aan te geven dat ze ook daadwerkelijk gebruik gaan maken van de regeling. Het saneringsplan moest dan voor 1 januari 2024 zijn ingediend.

  • De bijbehorende kasmutaties van ‒ € 1,2 miljoen tegenover ‒ € 1,0 miljoen aan verplichtingen die minder worden aangegaan.

  • Overige kleinere mutaties die optellen tot ‒ € 1,4 miljoen.

Uitgaven

1. Ruimtegebruik bodem

Subsidies

De verlaging van het subsidiebudget met per saldo ‒ € 2,7 miljoen wordt met name veroorzaakt doordat er minder aanvragen van bedrijven zijn binnengekomen dan voor de bedrijvenregeling ten behoeve van bodemsanering was geraamd (- € 2,3 miljoen).

Bijdragen aan medeoverheden

De verhoging van de bijdragen aan medeoverheden wordt veroorzaakt doordat er per jaareinde extra SPUK’s zijn uitgekeerd aan Provincie Overijssel voor saneringen van asbest in de bodem en aan Provincie Noord-Brabant voor de aanpak bodemverontreiniging met aan drugsproductie gerelateerde stoffen. Het gaat om in totaal € 2,9 miljoen meer dan verwacht.

Verder hebben er diverse kleinere mutaties plaatsgevonden waardoor de bijdragen aan medeoverheden per saldo € 0,3 miljoen verlaagd is.

Ontvangsten

Er is aan ‒ € 3,4 miljoen minder aan ontvangsten, omdat van de geraamde ontvangsten van Provincie Zuid-Holland (€ 1,5 miljoen) en gemeente Krimpen aan den IJssel (€ 2 miljoen) deze niet meer in 2023 zijn ontvangen als gevolg van vertraging van het bodemsaneringsproject van het EMK terrein.

Licence